lauantai 4. toukokuuta 2013

ENJO(ying) cleaning!

Äitini järjesti pitkästä aikaa siivoustuotteiden kotiesittelyn. (kuulostaa ei-niin-kiinnostavalta, tiedän. J) Vihaan siivousta. tai no en vihaa, mutta se ei kuulu mielipuuhiini. :) ENJO:lla siivous kuitenkin sujuu huomattavasti jouhevammin. Kyseessä on siis tarkemmin itävaltalainen kemikaaliton ENJO –siivousmenetelmä.

Lähes kaikki siivouksessa yleensä käytetyt kemikaalit kulkeutuvat ihollemme ja keuhkoihimme ja ovat meille haitallisia. Olethan nähnyt ne kirkuvat varoitusmerkit purkeissa? En yhtään ihmettele että allergiat ja sairaudet ovat lisääntyneet. Arja kertoi, että ongelmana on niin kemikaalien hengittäminen, kuin se, että kestää 30 minuuttia ennen kuin kaikki kemikaalit ovat poistuneet iholta. Kuitenkin kemikaalien imeytyminen ihoon kestää vain 29 sekuntia.
No, käyttämällä Enjo-menetelmää 90% kodeissä käytetyistä kemikaaleista voidaan jättää pois! Puhumattakaan siitä, että puhdistustulos on kuusi kertaa parempi! (luminous bacteria test, kts. kuva)
Testissä ruokapöydälle levitettiin raakaa broileria, jolloin ennen mittausta pinnalla oli yli 60 000 bakteeriyksikköä. Pinnan katsotaan olevan puhdas kun bakteereja on puhdistuksen jälkeen ALLE 500 (v). Pinta jaettiin neljään osaan ja puhdistettiin yllämainituilla tuotteilla. Tulokset kertovat. J
 
ENJO menetelmä perustuu polyesterista valmistettuihin kintaisiin, jotka on ”kudottu” ohuesta kuitulangasta (100 kertaa ohuempaa kuin hius). Jokaiselle kodin alueelle on omat kuidut, koska myös lika on erilaista (esim. rasva, kalkki, jne.). Tuotteet on myös ”värikoodattu” käytön helpottamiseksi. Yksi kinnas vastaa 36 pulloa pesuainetta, puhumattakaan säästetystä vedestä, sen lämmityksestä ja muovijätteestä. ENJO-kintailla siivoukseen nimittäin tarvitaan vain vähän kylmää vettä!

 
Puhdistettavat pinnat ovat huokoisia, ja täynnä minimaalisia kuoppia, joihin lika kerääntyy. Tavallinen pyyhkiminen puhdistaa vain pinnan, muttei huokosia. ENJO:n toiminta perustuu pitkään kuituun, joka on erittäin pystyssä. Pyörivä liike yhdessä veden kanssa muodostaa ilmakuplia, jotka puhdistavat pinnan ja nostavat lian ja bakteerit kuopista kintaaseen tehokkaasti. Kintaan jälkeen pinta kuivataan kuivausliinalla, koska bakteerit rakastavat kosteutta. Kylmää vettä käytetään siksi, että lämpimän veden kanssa rasva emulgoituu eikä nouse kuopista. Kintaat poistavat myös esimerkiksi homeitiöt leipälaatikosta! Kintaita voidaan käyttää lähes kaikille pinnoille aina hopeasta lähtien. Kintaat puhdistetaan joko oliivisaippualla tai pesukoneessa 60 asteessa.
Tosiasia on, että puhdas ei tuoksu millekkään. Kyseessä on siis vain ajattelutavan muutos; kemikaali ei pese puhtaaksi, vaan kuitu.
Lisätietoja ENJO:sta ja Arjan yhteystiedot löydät täältä.
 
Luultavasti liesituuletinta ei ole pesty muuton jälkeen. Ainakin se näyttää siltä ennen puhdistusta. Aikaa meni oikeasti ehkä minuutti! :)
 
Kuidut on värikoodattu kohteen mukaan ja vihreä on keittiön väri. Sillä saa rasva kyytiä!

 
Multa löytyy kotoa jo kasvokinnas, pölykinnas sekä keittiö-, kylppäri- ja lattianpesusetit. Lisäksi koiralle on oma enjo-liina ja vaatekinnas hänen korkeutensa karvojen poistamiseen vaatteista. Meillä on äidin kanssa myös yhteinen ikkunanpesusetti, jolla pesen omat ja ystävien ikkunat. Se on niiiiin helppoa! (ikkunan pesusta olen kyllä tykännyt aina) Vielä kun saisin mieheni innostumaan asiasta. Se taitaa kuitenkin olla pidempi prosessi. ;)
 
Ehkä kaikkein uskomattominta on se kutsujen jälkeen tuleva siivousvimma. :D Ja ajattele, jos haluat järjestää kutsut, täytyy kotona olla siivottavaa, jotta Arja pääsee näyttämään kintaiden toiminnan. Kevätsiivous tulossa? ;)
Kuvat: ENJO esittely ja www.kemikaalitonsiivous.fi
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti